شیراز در انتظار شهر جهانی صنایع دستی

به گزارش وبلاگ پر زرق و برق، نخستین گام عملی ملی برای ثبت شیراز بعنوان شهر جهانی صنایع دستی برداشته و این شهر وارد فهرست شهرهای ملی صنایع دستی ایران شد و حال اهالی این کلانشهر و فعالان فرهنگی منتظر دریافت نشان جهانی آن هستند.

شیراز در انتظار شهر جهانی صنایع دستی

ایرنا: ثبت شیراز بعنوان شهر جهانی صنایع دستی احتیاجمند ثبت ملی این شهر با این عنوان بود که این مهم محقق شد و این مورد مزایایی برای فعالان این حوزه به لحاظ جلب توجه گردشگران و همچنین مسئولان به این شهر دارد.

شهر جهانی صنایع دستی برند باارزشی است که سومین آن در جهان و دومین آن برای ایران در یک قدمی شیراز نهاده شده است و کارشناسان معتقدند که دستیابی به آن احتیاجمند کوششی همه جانبه از سوی دستگاه های مختلف،مدیریت شهری و بخش خصوصی است.

پیش از این هشت شهر و 10 روستای ایران در شورای جهانی صنایع دستی ثبت شده اند و اکنون پرونده شیراز به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران و سومین آن در جهان در حال آنالیز است.

وجود شهر و روستاهای متعدد ثبت شده موجب می گردد کشور ما در صندلی نخست جهان از این لحاظ قرار گیرد،صندلیی که نشان از ظرفیت بالای ایران در این حوزه دارد و می توان با اتکا به آن بخش زیادی از مسائل کشور را خصوصا در حوزه ارز آوری در شرایط تحریمی کنونی برطرف کرد.

متخصصین امر معتقدند که می توان از چنین فرصتی برای افزایش فراوریات، فروش، صادرات، اشتغال زایی، ارز آوری در شرایط تحریم و رونق فراوری این استان بهره برد.

اگر از این فرصت ایجاد شده برای ثبت شیراز بعنوان سومین شهر جهانی صنایع دستی جهان استفاده نگردد شاید دیگر هیچ زمان نتوان آن را جبران کرد و یک فرصت سوزی تاریخی اتفاق خواهد افتاد.

ثبت جهانی صنایع دستی موجب می گردد که شهرها با صرف کمترین هزینه در جهان معرفی شوند و این یاری زیادی به برندسازی این شهرها در حوزه صنایع دستی می نماید و شهرهای ثبت جهانی شده به مقصد گردشگران خارجی بسیاری تبدیل می شوند.

نخستین بار

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در سفر اخیر خود در اواسط اردیبهشت امسال به شیراز برای اولین بار وعده تکمیل پرونده این شهر به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران و سومین در جهان را داد.

پویا محمودیان شنبه 21 اردیبهشت در حاشیه سفر خود به شیراز در جمع هنرمندان و سرمایه گذاران حوزه صنایع دستی گفت: در سال 97 منبت آباده به ثبت جهانی رسید و در حال حاضر نیز تهیه و تکمیل پرونده شیراز به عنوان سومین شهر جهانی صنایع دستی در جهان در حال اجرا است.

او همچنین گفت: به همت اداره کل میراث فرهنگی فارس، ارزیابان شورای جهانی طی مدت حضور خود در شیراز از کارگاه ها و ظرفیت های شهر شیراز در صنایع دستی بازدید خواهند کرد و بر اساس رایزنی های صورت گرفته، مراحل جهانی شدن این شهر در دست اقدام است که در صورت انجام این مهم، شیراز، به عنوان سومین شهر جهانی صنایع دستی در جهان و دومین ان در ایران شناخته خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس وعده جهانی شدن تا خاتمه امسال را داد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: پیش بینی می گردد تا خاتمه امسال، شیراز به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی کشور نامگذاری گردد.

مصیب امیری در گفت و گو با ایرنا گفت: در سال های اخیر پرونده سه شهر آباده به عنوان شهر جهانی منبت، شیراز به عنوان شهر جهانی خاتم و فیروزآباد نیز به عنوان شهر دست بافته های دامی به جد در دستور کار این اداره کل بوده است.

پیشنهاددهنده،خارجی ها

امیری افزود: در پی سفر سال گذشته نمایندگان سازمان جهانی صنایع دستی به استان فارس برای پیگیری مراحل ثبت منبت آباده، برنامه های متنوعی در حاشیه این سفر در کلانشهر شیراز برای این هیأت برنامهریزی شد تا آنها با ظرفیت های متعدد حوزه صنایع دستی در شیراز آشنا شوند که این هیأت خارجی در آن موقع پیشنهاد دادند که به جای نامگذاری شیراز به عنوان شهر جهانی خاتم به دنبال ثبت جهانی این شهر با عنوان عام صنایع دستی باشیم.

وی ادامه داد: تاکنون در ایران تنها شهر اصفهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی شناخته شده اما پیش بینی می گردد تا خاتمه امسال شیراز به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی از ایران نام گذاری گردد.

وی افزود: پرونده ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی در ماه های گذشته آماده و به سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور ارسال شده که پیش بینی می گردد تا خاتمه امسال شیراز در جمع شهرهای جهانی صنایع دستی اضافه گردد.

بیش از 200 هزار فعال صنایع دستی در فارس

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس بیان نمود: بیش از 200 هزار صنعتگر در حوزه های مختلف صنایع دستی در این استان فعالیت می نمایند.

وی با بیان اینکه بیش از 80 رشته صنایع دستی در سطح این استان وجود دارد که فعالین آن در قالب 18 گروه مشغول فعالیت هستند، گفت: حدود 20 هزار هنرمند در فارس وجود دارد که ضمن فراوری صنایع دستی پروانه فعالیت کارگاهی و یا فردی خود را نیز اخذ نموده اند.

امیری گفت: در شهر آباده که در سال گذشته به جرگه شهرهای جهانی پیوسته بیش از 600 کارگاه عمومی و خانوادگی فراوری صنایع دستی فعال وجود دارد.

معاون صنایع دستی فارس: مراحل ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز نهایی شد

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: مراحل نهایی ثبت خاتم برای شیراز در سازمان جهانی مالکیت فکری طی شده و این فرایند در مرحله اعطای نشان نهاده شده است که بزودی انجام خواهد شد.

حیدرعلی زاهدیان نژاد ادامه داد: ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز در سازمان جهانی مالکیت فکری و معنوی باعث می گردد که خاتم که ریشه اصلی آن در شیراز است و به نقاط دیگر کشور و حتی جهان راه یافته بعنوان هنر این شهر ثبت جهانی گردد.

بهرمندی از 320 فروشگاه صنایع دستی

وی از انجام برنامه ریزی هایی با هدف ترویج فروش صنایع دستی در سراسر این استان سخن گفت و افزود: طی دو سال گذشته اشتغال هزار و 356 نفر در حوزه روستایی صنایع دستی و همچنین ایجاد 65 بازارچه عرضه محصولات صنایع دستی فارس در سال 96 و 70 بازارچه در سال 97 صورت گرفته است.

زاهدیان نژاد بیان کرد: با بهره برداری از فاز نخست مجتمع تجاری مهستان در ماه گذشته تعداد واحدهای فروش صنایع دستی استان فارس به حدود 320 فروشگاه افزایش یافته است.

مزیت های ثبت های ملی و جهانی

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس بیان نمود: ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی که در دست اقدام است و همچنین ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز در سازمان مالکیت معنوی که محقق شده و در مراحل نهایی اعطاء نشان آن است دو امر مهمی است که منافع متعددی برای این حوزه درپی دارد، اگر اصفهان در حال حاضر در حوزه تأمین مواد اولیه مورد احتیاج ساخت صنایع دستی کمتر از شیراز با مشکل روبرو است یکی از دلایل آن ثبت جهانی این شهر در حوزه صنایع دستی است.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: ایران در حال حاضر مقام اول جهان را به لحاظ دارا بودن 8 شهر و 10 روستاهای جهانی از آن خود نموده و آباده نیز آخرین شهر ایران بوده که در سال 97 بعنوان شهر جهانی منبت ثبت شده است.

زاهدیان نژاد افزود: در ادامه روال ثبت جهانی شیراز به عنوان صنایع دستی در دستور کار این سازمان نهاده شده است و ارزیابان سازمان جهانی نیز از کارگاه های صنایع دستی در شیراز بازدید نموده اند.

وی ادامه داد: وجود ظرفیت های متنوع صنایع دستی در شیراز عاملی شد که پرونده شیراز برای ثبت سومین شهر جهانی صنایع دستی جهان تکمیل گردد و این پرونده اکنون در مراحل نهایی برای ارسال به وسیله ستاد مرکزی در تهران به شورای ارزیابی صنایع دستی جهان است که امسال با پیگیری های صورت گرفته، شیراز نامزد سومین شهر جهانی صنایع دستی خواهد شد.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس افزود: شهری که به عنوان شهر جهانی معرفی می گردد توجه خاصی را در حوزه صنایع دستی از سراسر جهان به خود جذب خواهد نمود که در نهایت به ارتقای سطح کیفی زیرساخت های خط فراوری صنایع دستی و آموزش های این حوزه منجر می گردد.

رونق فراوری

وی معرفی شیراز به عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران را امر مهمی دانست که لازم است همه شهروندان و مسولان این شهر به تحقق این هدف یاری نمایند.

زاهدیان نژاد گفت: توریست ها و گردشگران خارجی که به ایران سفر می نمایند قطعا برایشان مهم خواهد بود که محصولات و صنایع دستی مورد نظر خود را از چه نقطه و شهری خریداری نمایند و قطعا اعتماد و اطمینان گردشگران خارجی و داخلی نسبت به خریداری محصولات مدنظر از شهر جهانی صنایع دستی بیشتر خواهد بود و باعث می گردد میزان خرید صنایع دستی در این شهر افزایش چشمگیری یابد و این مساله رونق فراوری را محقق می نماید.

وی ادامه داد: کسب عنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران برای شیراز رونق فراوری،اقتصاد پویا و ارز آوری در دوره تحریم را در پی خواهد داشت چون هر توریستی که به ایران وارد گردد قطعا خرید از شهر جهانی صنایع دستی را در دستور کار خود قرار خواهد داد و این مساله ارز آوری خوبی برای کشور در پی دارد بدون اینکه هزینه های زیادی نیز برای آن انجام گردد.

وی افزود: جا انداختن شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی بسیار به صرفه تر از انجام صادرات با هزینه های سنگین ترانسفر و … است چون توریست وارد کشور و شیراز خواهد شد و محصولات مورد احتیاج خود را در همین شهر خریداری و با خود می برد.

صنایعی در جهت برطرف بیکاری

وی صنایع دستی را یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال ،رونق فراوری و یاری به توسعه مشاغل خانگی بیان کرد و گفت: کوشش داریم به وسیله صنایع دستی اشتغال پایداری برای جوانان ایجاد و رونق فراوری و ارز آوری که از درون اتفاق بیافتد را محقق کنیم.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس افزود: ترویج و توسعه فرهنگ به وسیله صنایع دستی امکان پذیر است و صنایع دستی می تواند محصولی گردش محور باشد که در نهایت اثرات فرهنگی خوبی نیز به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه پرونده شیراز بعنوان دومین شهر جهانی صنایع دستی ایران در حال طی مراحل نهایی است گفت: ترجمه این پرونده هم انجام و به تهران ارسال شده و سعی داریم که تا خاتمه سال 98 به این هدف دست یابیم.

اهمیت سیمای شهر شیراز در جهت جهانی شدن

زاهدیان نژاد افزود: روندی که این پرونده باید طی کند بدین شکل است که در ماه های آینده ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به شیراز سفر و شرایط این شهر را به لحاظ زیرساخت ها و حوزه شهری را از نظر سیما و منظر سازی آنالیز خواهند کرد و آکادمی هایی که در این خصوص در سطح شهر فعال هستند و همچنین کارگاه های صنایع دستی دایر نیز از شاخص های مهم در جهت دست یابی به این هدف محسوب می شوند.

وی افزود: امتیازدهی که ارزیاب شورای جهانی صنایع دستی در سفر آینده خود به شیراز انجام خواهند داد ملاک عمل انتخاب این شهر به عنوان سومین شهر صنایع دستی جهان است.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس با بیان اینکه در امسال ایران دو شهر و یک روستا را بعنوان شهر جهانی به شورای جهانی صنایع دستی معرفی نموده گفت: شیراز بعنوان شهر جهانی صنایع دستی و زنجان بعنوان شهر جهانی ملیله در سال 98 به شورای جهانی صنایع دستی معرفی می شوند.

شهرداری شیراز وارد عمل گردد

وی در پاسخ به این سوال که چه زیرساخت هایی برای معرفی شیراز بعنوان سومین شهر صنایع دستی جهان مورد احتیاج است که در حال حاضر در این شهر وجود ندارد،گفت: ایجاد بازارچه های دائمی و نمادهای شهری صنایع دستی از جمله مواردی است که توسعه آنها در شیراز باید به جد در دستور کار ارگان های مربوط و شهرداری شیراز قرار گیرد و همچنین احتیاج است که حداقل یکی از خیابان ها یا میدان های شیراز به نام صنایع دستی نامگذاری گردد.

البته هم اکنون میدانی به نام کوزه گری در شیراز هست که نماد این صنعت دستی نیز در آن نهاده شده است.

همچنین خیابان شیشه گری نیز در شیراز هست که بطری های شیشه ای را دو مغازه در این خیابان می فروشند.

زاهدیان نژاد با تاکید بر این مطلب که باید در مبادی ورودی ریلی ،جاده و فرودگاهی شیراز اقدامات نرم افزاری و سخت افزاری متناسب با صنایع دستی مختص این شهر و استان صورت گیرد،گفت: در حوزه های آموزش زیرساخت های لازم در مورد وجود آکادمی ها ،دانشگاه ها و مراکز علمی در شهر شیراز وجود دارد که یاری شایانی به کسب عنوان سومین شهر جهانی برای شیراز خواهد نمود اما جای موزه صنایع دستی در این کلانشهر خالی است که ایجاد آن در جهت تحقق این هدف نقش کلیدی خواهد داشت.

کیفیت و خلاقیت اولویت سازندگان صنایع دستی

وی نقش بخش خصوصی را در کنار دستگاه های دولتی برای کسب عنوان شهر جهانی صنایع دستی برای شیراز کلیدی و سازنده دانست و گفت: فعالان صنایع دستی می توانند با فراوری محصولی با کیفیت و خلاقانه و توجه به تجاری سازی و کاربردی کردن کالاهای صنایع دستی نیز می تواند در این صنعت رونق بیشتری ایجاد کند چون شهری که بعنوان شهری جهانی معرفی می گردد باید توان فراوری خود را نیز به رخ جهانیان بکشد و نشان دهد که ما توانایی فراوری محصولات صنایع دستی با کیفیت را داریم.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: احتیاج است که در شهر شیراز مکانی برای عرضه آثار فاخر صنایع دستی در نظر گرفته گردد که در کنار عرضه محصولات تجاری ،محلی برای عرضه محصولات فاخر نیز در شیراز وجود داشته باشد.

مدیرعامل اتحادیه شرکت های تعاونی صنایع دستی فارس: ثبت جهانی،صنایع دستی

شیراز را متحول و ارز می آورد

مدیرعامل اتحادیه شرکت های تعاونی صنایع دستی فارس نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ثبت شیراز بعنوان سومین شهر صنایع دستی جهان ظرفیتی عظیم است که می تواند صنایع دستی استان فارس و شیراز را متحول کند و در شرایط تحریمی که در حال حاضر بر کشور حاکم شده نیز به ارز آوری آسان یاری شایانی خواهد نمود.

حسین همتی افزود: از زمان ثبت جهانی منبت آباده این شهر به برندی در جهان در این حوزه تبدیل شد و قطعا گردشگران متعددی از سراسر جهان به این شهر سفر و از صنایع دستی این شهر خریداری می نمایند.

وی ادامه داد: در حال حاضر اصفهان تنها شهر ایران است که جهانی صنایع دستی شده و فعالین این شهر در این حوزه از این عنوان درآمدزایی زیادی دارند و اکنون اغلب گردشگران خارجی در اصفهان خرید صنایع دستی خود را انجام می دهند و در ادامه با سفر به شیراز تنها از ظرفیت میراث جهانی و تاریخی این شهر بازدید می نمایند و اگر شیراز نیز ثبت جهانی صنایع دستی گردد گردشگران خارجی با این ذهنیت وارد ایران خواهند شد که بخشی از خرید خود را در این شهر نیز انجام دهند.

همتی با بیان اینکه اکنون لازم است همه بخش های دولتی و خصوصی استان فارس برای ثبت شیراز بعنوان سومین شهر جهانی صنایع دستی کوشش نمایند گفت: برنامه ریزی ساماندهی کارگاه های صنایع دستی استان فارس و شیراز با یاری اداره کل میراث فرهنگی این استان انجام و بزودی اجرایی خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه شیراز باید در عمل ثابت کند که شهر جهانی صنایع دستی زیبنده نام این شهر است،افزود: شهر جهانی خاتم به نام اتحادیه صنایع دستی استان فارس ثبت خواهد شد و این اتحادیه چون برندی حقوقی است می تواند در کنار همه دستگاه های متولی یاری شایانی به بهبود و رونق صنایع دستی این استان کند.

شیراز شهر ملی صنایع دستی شد

خبر ثبت ملی شیراز بعنوان شهر صنایع دستی در پی اعلام نتایج سومین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی روز گذشته از سوی مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان فارس داده شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس از ثبت شیراز به عنوان شهر ملی صنایع دستی اطلاع داد و بیان کرد: پس از ثبت ملی و جهانی منبت آباده در سال گذشته، ثبت شیراز به عنوان شهر ملی صنایع دستی در کانون توجه نهاده شد.

مصیب امیری روز گذشته با اعلام ثبت نام شیراز به عنوان شهر ملی صنایع دستی گفت: در تاریخ 31 تیر امسال، سومین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی در تهران به ریاست پویا محمودیان معاون صنایع دستی کشور برگزار و در نهایت بر اساس نتایج اعلام شده این نشست، شیراز به عنوان شهر صنایع دستی به ثبت ملی رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس افزود: بر اساس آمارهای ثبت شده در سامانه صدور مجوزهای صنایع دستی؛ تاکنون تعداد 12 هزار و 872 پروانه فراوری انفرادی و 200 کارگاه فراوریی بزرگ با استاندارد و فراوری بالا در شیراز صادر شده و حداقل 20 هزار نفر فراوری نماینده صنایع دستی در این شهر فعالیت دارند.

این مقام مسئول بیان نمود: از نظر تعداد نشان های ملی و بین المللی مرغوبیت آثار صنایع دستی شیراز دارای رتبه مناسبی است و جمعا 112 اثر نیز پیروز به دریافت نشان مرغوبیت صنایع دستی شده است.

همچنین بر اساس نتایج اعلام شده در این نشست، بروجرد به عنوان شهر ملی ورشوسازی، بندر لنگه به عنوان شهر گلابتون دوزی، بایگ در خراسان رضوی به عنوان شهر ملی ابریشم کشی، خوسف در خراسان جنوبی به عنوان شهر ملی مله بافی، شیراز به عنوان شهر صنایع دستی، اهواز به عنوان شهر مینای صبی، دزفول به عنوان شهر کپوبافی، هرسین به عنوان شهر گلیم و تویسرکان به عنوان شهر ملی منبت گلریز، روستای بحیری استان بوشهر به عنوان روستای عبابافی، تنگه سرحه از سیستان و بلوچستان به عنوان روستای حصیربافی و روستای مهرگرد استان اصفهان به عنوان روستای بافته های داری ثبت ملی شدند.

منبع: توریسم آنلاین

به "شیراز در انتظار شهر جهانی صنایع دستی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیراز در انتظار شهر جهانی صنایع دستی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید